2012. február 15., szerda

Túrós pogácsa

Pogácsafronton nem voltam túl erős, eddig. Aztán néhány hete megpróbálkoztam ezzel a túrós pogival. Végre szép leveles lett és nagyon finom! Annyira, hogy nem is jutott idő a fényképezésre. Akkor teljes kiőrlésű liszttel keverve sütöttem, most csak fehér lisztből. A fiúk ugyanis irodát rendeznek. K szereti a tk. dolgokat, de tekintettel a többiekre, maradt a hagyományos verzió. (Egyébként szerintem finomabb és laktatóbb a tk. lisztes... és szebbek is lettek, de hát ugye amikor fotózná az ember lánya, csak nem úgy sikerül...)  
Ajánlom, hogy hajtogassuk meg a tésztát (és nem csak azért, mert már mániám lett a hajtogatás), mert tényleg könnyebb, szebb lesz a végeredmény. A hajtogatáshoz ITT találtok egy kis képi segítséget. 



Túrós pogácsa

250g túró, 250 g vaj, 250 g liszt (vagy 150 g teljes kiőrlésű + 100 g fehér liszt), 2 tojás sárgája, 15 g só, 10 g élesztő
+ egy tojás a kenéshez, reszelt sajt/szezámmag a szóráshoz 

A túrót, a hideg vajat és a sót robotgéppel gyorsan összedolgozzuk. Belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a tojások sárgáit. Végül hozzágyúrjuk a lisztet is. Legalább 1-1,5 órára hűtőbe tesszük a tésztát. 
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd nekilátunk a szimpla hajtásnak. Fontos, hogy a tésztáról minden hajtás előtt söpörjük le a lisztet és az ujjainkkal borzoljuk meg a tészta felületét! (Ez azért fontos, hogy nyújtáskor jobban összetapadjanak a rétegek. Süléskor így nem borulnak el, de szép levelesek maradnak.) A tésztát gondolatban három felé osztjuk. Először a bal oldali részt, majd a jobb oldalit is középre hajtjuk. 90 fokkal elforgatjuk és pár percet pihenni hagyjuk.
Újból kinyújtjuk, borzoljuk s duplán hajtogatjuk. Ezúttal négy felé osztjuk gondolatban a tésztát. Először a bal oldalát hajtjuk be, majd a jobb oldalit, végül becsukjuk, mint a könyvet. 
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét lekenjük tojással, majd megszórjuk sajttal. Ezután apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat 20-30 percig kelesztjük, majd előmelegített, 225°C-os sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 

4 megjegyzés:

Belly írta...

Azztttaaaa,olyan szép leveles....

Gomba írta...

Köszi :)

Gabriella írta...

Tényleg szép leveles és olyan kis csinoskák. :)

Névtelen írta...

Te lyánygyerek! Évek óta ezt sütögetem Nektek...mert csak ezt az egy pogácsát tudom megsütni :D