2011. november 23., szerda

Mini narancsos csokitorta

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de télen mindig jobban kívánom a csokis süteményeket. Hát ez most ilyen lett! Tömény csokiíz naranccsal és dióval megbolondítva! Nem lett egy kalóriaszegény darab... ;)
A glazúrt természetesen le lehet váltani egyszerű olvasztott csokoládéra is, de így elegánsabb :)
Egyébként nem egy bonyolult dolog ez a glazúrkészítés, bármennyire is annak tűnik. Csak sok mosatlannal jár. De néha kell ennyi áldozat! 

Glazúr-forrás: Kiskanál


Mini narancsos csokitorta - 4 db 8 cm-es tortácskához

Brownie alap:
100 g vaj, 100 g 70%-os étcsoki, 100 g nádcukor, 1 tojás, 60 g liszt, 30 g durvára vágott dió
Narancsos csokikrém:
100 ml tejszín, 50 g 70%-os étcsoki, 30 g tejcsoki, egy közepes narancs leve és héja + 50 g puha vaj
Csokiglazúr:
75 ml tejszín, 85 ml víz, 115 g nádcukor, 37 g kakaópor, 6 g zselatin + kb. fél dl víz

Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a darabokra tört csokoládét összemelegítjük, majd a narancs héjával, levével ízesítjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. Amikor a krémünk kifagyott, 50 g puha vajjal kihabosítjuk. 
A brownie alaphoz a csokoládét és a vajat felolvasztjuk. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk a csokis-vajas keveréket. Beleszitáljuk a lisztet, végül hozzáadjuk a diót is. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe egyengetjük. (Az a lényeg, hogy kb egy ujjnyi vastag legyen majd a tészta) Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt kisütjük. Miután a tészta kihűlt, 4 korongot szúrunk ki belőle a desszertgyűrűvel.
A desszertgyűrűket érdemes egy tálcára helyezni, könnyebb lesz mozgatni a betöltött süteményt.A gyűrűket egy-egy csík fóliával vagy sütőpapírral kibéleljük, majd az aljára rakjuk a tésztakorongokat. A kihabosított krémet négyfelé osztjuk és kiadagoljuk. A tálcát a pulthoz csapkodjuk, így "szintbe hozzuk" a krémet. Néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.

A csokiglazúr készítéséhez szükségünk lesz egy digitális maghőmérőre, egy botmixerre és némi alkotókedvre. A tejszínt, a vizet és a cukrot összefőzzük és folyamatosan figyelünk a hőmérsékletére. Amikor eléri a 104°C-ot, levesszük a tűzről.
Közben egy másik edényben a elkészítjük a zselatint: a fél dl vizet feltesszük főni. Amikor forr, elzárjuk a lángot és habverővel elkeverjük benne a zselatint. Félretesszük.
A kakaóport egy magasfalú edénybe mérjük. Erre öntjük a forró tejszínes keveréket. Botmixerrel óvatosan! egyneműsítjük. Fontos, hogy a botmixert nem mozgatjuk fel-le, mert kihabosítja a glazúrt! Hozzáöntjük a zselatint és nagyon óvatosan elkeverjük. Végül egy "csőrös" edénybe/kancsóba átszűrjük. 

A megdermedt tortácskákat rácsra tesszük, alájuk pedig egy tálcát, ami majd felfogja a lecsorduló glazúrt. A tortácskákat nyakonöntjük a glazúrral, figyelve, hogy mindenhol egyenletesen fedjen. Végül tetszés szerint díszítjük.

*A csokoládéglazúrból ki fog maradni egy kevés, de hűtőben tárolhatjuk. Felhasználás előtt 30°C-ra kell melegíteni. 

3 megjegyzés:

Orsi írta...

Széééép lett nagyon!

Gomba írta...

Köszi ;)

Unknown írta...

Szia! Nagyon szép! Milyen formában sütötted őket? Köszönöm :)