2010. június 8., kedd

Dupla szülinap

A hétvégén dupláztunk: két születésnapot is tartottunk. Ráadásul anya gyertyáinak száma pont duplája az enyéimnek. :) (Bár a tortán nem volt egy sem)
Ahhoz képest, hogy pénteken úgy mentem haza, hogy még receptem se volt, csak elképzelésem, és a szombati sütés sem úgy alakult, ahogy terveztem, szerintem nagyon jól sikerült. Apa szavaival élve: egy baja volt csak, hogy kevés volt! :)






Epertorta


Tészta - 23 cm-es tortaformához:
6 tojás, 6 dkg fruktóz (6 ek cukor), 6 ek rétesliszt (+ugyanez fél adagban)
Krém:
400 g eper + kb. 200 g, 60 g fruktóz (90 g porcukor), 2 ek vaníliakivonat, fél citrom leve, 400 ml tejszín, 20 g zselatin fix
Díszítéshez:
200 ml tejszín, 1 ek fruktóz, pár szem eper (7), 100 g diabetikus étcsokoládé, 6 db raffaello, szeletelt mandula

A tészta receptje Csillagvikitől származik. Sokan dicsérték, hogy szinte elronthatatlan, nekem sikerült :D Elvileg elég a 6 tojásos verzió egy ilyen tortának, de nekem úgy összeesett, hogy gyorsan összedobtam még egy fél adagot (zárójelben jeleztem a hozzávalóknál).
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket habverővel felverjük. Amikor már kezd jó lenni, hozzáadunk egy evőkanálnyi fruktózt (cukrot), tovább verjük, majd újabb kanál fruktózt (cukrot) adunk hozzá. Így apránként hozzákanalazzuk az édesítőszert és addig verjük, amíg kemény habot kapunk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze a habot. Végül kanalanként hozzáadjuk a réteslisztet is.
A forma aljába sütőpapírt vágunk (az oldalára nem kell), beleöntjük a masszát, majd 180°C-on készre sütjük. Tűpróba! Ha kész, rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez egy tálba kimérjük az epret, a fruktózt (cukrot), a vanília kivonatot és fél citrom levét. Botmixerrel pürésítjük. Ezután a 400 ml habtejszínhez hozzáadjuk a zselatin fixet, majd felverjük. 1-2 evőkanálnyi habot jól elkeverünk az eperpürével, majd ezt az epres-habos pürét apránként a felvert habhoz adagoljuk, óvatosan elkeverjük.

A kihűlt tésztát három részre vágjuk, visszatesszük a csatos tortaformába és betöltjük a krémmel. Kb. 200 gramm epret felszeletelünk és minden töltelékréteg tetejére rakunk egy sor gyümölcsöt. Tehát tészta, krém, eper, tészta, krém, eper, tészta. Néhány órán át hűtőben pihentetjük, de még jobb neki egy egész éjszaka.

A díszítéshez készíthetünk csokileveleket. Papírból kivágunk egy sablont, majd sütőpapírra rajzoljuk a mintát. Érdemes a tervezettnél többet rajzolni, ha pár darab csúnyára sikerülne vagy eltörne. A diabetikus csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, habzsákba töltjük. A sütőpapírt megfordítjuk (mintával lefelé) és megrajzoljuk a leveleket. De ugyanígy készíthetünk pl. szívecskéket, csigavonalat stb. Hűtőbe tesszük. Dermedés után könnyen felválik a sütőpapírról.
A torta bevonásához felverjük a habtejszínt, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi fruktózt (cukrot). Bevonjuk vele a tortát, az oldalára pirított szeletelt mandulát teszünk. Végül eperrel, raffaelloval és a csokilevelekkel díszítjük.
A díszítés Milicilike (NLC Sütik-képpel) ötlete alapján készült.

1 megjegyzés:

Anya írta...

Nem csak gyönyörű, finom is volt. Köszönjük.