2010. április 15., csütörtök

Az ország tortája - másképp

Mostanában túl sok dolgom volt, van is mit bepótolnom...Húsvét előtt családi ebédre pándi meggytortát sütöttem bio és diabetikus változatban. A sok speciális hozzávaló senkit ne rémisszen meg, hagyományos változatban is készülhet, úgy még olcsóbb is lesz. A hivatalos recept sok oldalon megtalálható, én Tortaimádó tapasztalatai alapján próbálkoztam. Kóstoltuk már cukrászdában is, a házi variáció egyáltalán nem hasonlít hozzá, de mégis jobban csúszik, ha tudja az ember, hogy tudja miből készült (meg mennyi munkával). Kicsit csúnyácska lett, de a családnak ízlett! :)

Pándi Meggytorta

Piskóta: 3 tojás, 11,5 dkg fruktóz (17,5 dkg cukor), 14 dkg meggy, 3 ek tej, 1 dl olívaolaj, 7 dkg olvasztott vaj, 19 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csipet fahéj
Alapkrém: 2 dl tej, 5,2 dkg fruktóz (8 dkg cukor), 5 tojás sárgája, 7 dkg (bio) fehér csokoládé, 15 dkg mascarpone krémsajt + 20 dkg tejszínhab (2 dl), 1 csomag zselatinfix
Meggytöltelék: 36 dkg magozott (fagyasztott) meggy, 2 dl meggylé (a fagyasztott meggy leve), 3,5 dkg (bio) vaníliapuding, 4,5 dkg fruktóz (7 dkg cukor), fél citrom reszelt héja, negyed citrom leve, 2 csipet fahéj
Díszítéshez: pirított darált dió/szeletelt mandula, habtejszín, egész meggy, levél

Először a piskótához felütünk 3 tojást egy fém tálba. Hozzárakjuk a fruktózt (cukrot) és gőz fölött gépi habverővel felverjük. Akkor jó, ha már kifehéredett és a kapott hab térfogata jelentősen megnőtt. Ezután a kimagozott meggyet botmixerrel összezúzzuk, hozzáadjuk az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, a fahéjat és jól elkeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A lisztet és a sütőport kisebb adagokban adjuk hozzá a tojásos-meggyes masszához.
Amennyiben van három egyforma, kb. 23-26 cm-es formánk, egyenletesen szétoszlatjuk a tésztát és 210°C-on 10-12 percig sütjük. (Sütőpapír!) Nekem nem volt, így egy tortaformában sütöttem meg az egészet. Sajnos a szemmel mérés még nem igazán megy nekem, így a harmadik lapom igencsak vékonyka lett.
Amikor kisült a piskótalap, lisztezett deszkára borítjuk, és levesszük róla a sütőpapírt.

Ezután az alapmasszát készítjük el. A tejet a fruktózzal (cukorral) és a mascarpone-val felmelegítjük, beletördeljük a fehér csokoládét és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük. Szerintem nyugodtan bele lehet rakni 10 dkg fehér csokoládét is, mert ugyan az alapkrém magában elég tömény, de ha már a tejszínt is hozzáadtuk, gyakorlatilag nem is érződik rajta...
Az öt tojássárgáját lazán felverjük, és hozzáadunk pár kanálnyi csokis-tejes krémet. Ezt addig csináljuk, míg langyos lesz a tojás, így biztosan nem kapja össze. Kisebb adagokban hozzácsurgatjuk a fehér csokis krémbe és kevergetés mellett besűrítjük. Ez kb. 15-20 perc aktív keverést igényel.

Következő lépésként a fagyasztott (de már kiengedett, magozott) meggyet botmixerrel összetörjük, elkeverjük a citrom levével, héjával és a fahéjjal. A kicsöpögött meggy levének kis részében feloldjuk a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és a maradék meggylevet. Tűzhelyen besűrítjük. Amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk az összetört meggyet, és még egy kicsit együtt főzzük, úgy egy-két "rottyanásig".

Miután az alapkrém kihűlt hozzáadjuk a zselatinfixet és a keményre vert tejszínhabot. Ha már a meggyes töltelék is meghűlt, jöhet a betöltés. Az első piskótalapot visszatesszük tortakarikába, a meggyes krém felét rákenjük, jöhet rá a tejszínes krém . Második piskóta, meggyes krém, tejszínes krém, harmadik piskóta. Ha a tejszínes krémből maradt még ki, akkor megkenjük vele a torta külsejét, ha nem, akkor később tejszínhabbal pótoljuk. Betöltés után hűtőbe rakjuk, egy éjszakát is nyugodtan maradhat. Amikor már összeállt a tortánk, óvatosan kivesszük a formából, ha szükséges tejszínhabbal bevonjuk a tortát. Pirított dióval vagy szeletelt mandulával bevonjuk az oldalát, a tetejét habrózsákkal, meggyel és levelekkel díszítjük.



6 megjegyzés:

Bogi írta...

Szia!
Ma készítettem el a recepted alapján ezt a tortát. :) Elejeén még semmi gond nem volt, örültem is neki, de mikor megláttam, hogy hűl ki a az alapkrém és kezd csomósodni igen elkeseredtem :S mascarpone miatt lehetne :S megkóstoltam és ezeknek a kis darabkáknak gumi állaga volt :) Kihülés után beletettem a keményre vert tejszínhabot és a zselatint, de a zselatin már csak rontott a dolgon :S csomó csomó hátán ás így leszűrtem egy szűrővel az egész masszát, most épp hűl kint, remélem jól tettem :)

Üdv. Lós Bogi

Gomba írta...

Gondolom azóta már eldőlt a krém sorsa. Valószínűleg én is ezt csináltam volna, közvetlenül a kétségbe esés után. :)
Remélem azért sikerült!

Bogi írta...

Igen sikerült, szépen a maradék besűrűsödött, de a tetejére nem maradt krém. Tanakodtam, hogy mitévő legyek, gyorsan olvasztottam étcsokit, bele apróra tört mandulát és ezzel at étcsokis mandulás szósszal kentem le a tetejét :) Jól néz ki :)

Gomba írta...

Jó ötlet! Biztos finom is ;)

Bogi írta...

Mindenkinek ízlett :) Anyós jelöltem aki szakácsmester le volt nyűgözve, hogy milyen finom, szóval ballagásra is nekem kell majd csinálni :)De már most okosabb leszek!

Gomba írta...

Örülök neki :) Jó sütögetést!