2009. augusztus 13., csütörtök

Raffaello torta, vagy valami hasonló

A következő tortámat anya születésnapjára készítettem el. Korábban már annyit áradozott a Raffaello tortáról, hogy eldöntöttem, ezzel fogom meglepni (Már amennyire meglepetésnek számít az, amikor a saját konyhájában, előtte sütök). Elkezdtem receptet gyűjteni, és itt jöttek a gondok. Először is, én csak egyszer ettem ilyen tortát (elég régen), igazából nem tett rám mély benyomást, így fogalmam sem volt, hogy milyen is valójában. Aztán a következő gond, receptet se nagyon találtam. Végig néztem a Raffaello golyók, szeletek receptjeit, hátha lehet belőlük varázsolni tortát, de igazából nem lettem okosabb. Kínomban, már "Bounty torta" recepteket is néztem, elvégre a Bounty-t is szereti. Végül úgy döntöttem felhívom mamámat, ő biztosan emlékszik rá :)
-És milyen volt a tésztája, kakaós vagy csak sima piskóta? - kérdeztem.
-Kakaós. Vagy lehet nem. Inkább mégis csak sima piskóta volt...
Hasonló pontosságú válaszok után feladtam és úgy döntöttem a meglévő receptekből olvasztok össze egyet, leginkább ezt használva:

Raffaello torta


25 dkg cukor (16,25 dkg fruktóz)
125 ml olaj
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor
125 ml víz
13 dkg darált mandula
15 dkg liszt
1 cs. sütőpor4 dl tejszín (Hulalá)
200 g fehér csoki
8 dkg kókuszreszelék + díszítéshez

2 dl tejszínt lassú tűzön felmelegítünk, majd beleolvasztjuk a fehér csokoládét. Felfőzzük, majd hűlni hagyjuk, jó sokáig. Az eredeti recept 12 órát ír, de szerintem én nem vártam annyit vele... Majd 4 tojás sárgáját és külön a fehérjét felverjük. A sárgájához hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fruktózt (cukrot), az olajat és a vizet. Hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, a sütőport és a darált mandulát is. A felvert fehérjét pedig óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott formába kanalazzuk, majd 45-55 percre a 180 °C-os sütőbe tesszük. Ha megsült, még egy kicsit a meleg sütőben pihentetjük.
Amikor a fehér csokis krémünk már eleget pihent, habverővel felverjük. A tejszín másik felét (2 dl) 8 dkg kókuszreszelékkel habosra verjük, és a két tejszínes krémet óvatosan összekeverjük. A család szerint kevés volt benne a kókusz, így megfér benne 10 dkg is, vagy még több, ki hogy szereti.
Ha teljesen kihűlt a tésztánk, rétegekre vágjuk, a körlapokat megkenjük a krémmel, és az oldalát is ezzel vonjuk be. A tetejét mandulával és felvert tejszínhabbal, az oldalát kókuszreszelékkel díszítjük.
Igazából nem voltam megelégedve az eredménnyel két okból is. Nem így akartam díszíteni, de eszközök híján és a fáradtság miatt ennyire futotta. Végül kiderült, az "igazi" Raffaello tortának köze sincs se a Raffaello-hoz, se az én tortámhoz. Mindegy, azért elfogyott.

1 megjegyzés:

halfpig írta...

Akkor lehetne egy igazi Raffaello tortát is csinálni :P