2009. augusztus 5., szerda

Az első - Citromos Túrótorta

Az első igazi tortám. Persze sütöttem én már korábban is, de azok olyan házijellegűek voltak. Születésnapra készült, apukámnak. Az eredeti recept a Nők Lapja fórumáról (Sütik képpel topik) származik, kicsit pepecses, de hát pont ez a jó a sütésben :)

Citromos Túrótorta


Tészta: 4 tojás, 20 dkg barnacukor, 20 dkg liszt, 6 ek. melegvíz, 1/2 cs. sütőpor, 24 cm-es tortaforma
Krém: 50 dkg túró, 3 doboz citromos joghurt, 2 citrom leve, reszelt héja, 2 cs. van.cukor, 10 dkg barnacukor, 2 dl Hulalá (habtejszín), zselatin + 1,5 dl tej
Díszítés: 2 lime, 1/2 tasak színtelen tortazselé + 1,5 ek. cukor + 1 dl víz, 2 dl Hulalá kemény habbá verve, pirított mandula



A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük, majd egy másik tálban a cukor másik felével összedolgozzuk a tojások sárgáját és a meleg vizet. Ez utóbbihoz apránként hozzáadjuk a száraz anyagokat, végül a felvert tojáshabot. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük a tésztát (a forma oldalára nem kell papír), 175 °C-on kb. 30 perc alatt kisütjük. Formából kivesszük, ha kihűlt, félbevágjuk.
Amíg a tészta hűl, a túrót egy mély tálba borítjuk, hozzáadjuk a citromok levét, reszelt héját, a joghurtokat, a vaníliás cukrot meg a barnát, és jól elkeverjük. Hogy szép sima legyen, botmixerrel átdolgozzuk. Ezután felverjük a tejszínt, és hozzáadjuk a krémhez. 1,5 dl tejben kikeverjük a zselatint, felmelegítjük, (nem forraljuk!), és még melegen a túrós masszához adjuk. A zselatin "igazi" pontos mennyiségét nem tudom, mivel elkövettem azt a hibát, hogy lapzselatint vettem, és hiába vártam, nem szilárdult meg a krém. Aztán kissé szabálytalanul (nem akartam tovább hígítani), beborítottam egy kis tasak porzselatint, és tádáám megkötött. Szóval a zselatin hozzáadása után berakjuk a hűtőbe, hadd pihenjen. Addig megpirítjuk a mandulát, és vékony karikákra vágjuk a lime-ot. Újabb hiba: ne válasszunk dekoranyagot szín alapján, ha nem ismerjük igazán a gyümölcsöt :) Imádom a zöld színt, na meg az eredeti tortán is lime volt, ezért is tetszett meg. Nagyon jól mutat a torta tetején, csak épp borzasztó keserű a héja. És bizony, ahol a krémmel érintkezik, ott is érződik a kesernyés íz, hiába veszi le az ember. Ha újra csinálnám, biztos citromot választanék :)
A tészta alsó lapját visszarakjuk a formába, megtöltjük krémmel, és rácsatoljuk a forma oldalát. A tetejét körkörösen a lime-mal díszítettem, próbáltam virágformát csinálni, hát elég halovány lett. A dísz fixálásához elkészítjük a tortazselét, és ecsettel vékonyan lekenjük a gyümölcsszeleteket. Szerintem ez el is hagyható... Ha ez kész, visszarakjuk a hűtőbe 1-2 órára. Tálalás előtt felvert tejszínnel és cukorgyönggyel díszítjük, de ha Hulalát használunk, nyugodtan megcsinálhatjuk már a gyümölcsdísz után, úgy fog állni, mint a cövek :) (Tudni, kell, hogy nem mindenki szereti, mivel ez egy növényi alapú tejszín, és teljesen más íze van, mint a hagyományos tejszínhabnak. Előnye, hogy tényleg tartós, és nekem igazából édes mindegy, mert nem szeretem a tejszínhabot :P )


Hát ilyen lett....





2 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia!
Álomszép ez a torta!!!!
Most ezennel itt is ragadtam, nézelődök.
Hugi

Gomba írta...

Szia,
Köszönöm :)
G