Már megint csoki és narancs :) Volt már zabkeksz és tortácska is. A legújabb pedig ez a kelt tésztás variáció. A tészta ismét teljes kiőrlésű liszttel készült, kifejezetten szeretem így keverni a liszteket. Tartalmasabb lesz tőle a tészta, és még finom is. Mondjuk én eleve szeretem a teljes kiőrlésű péksütiket. :)
Narancsos-csokikrémmel töltött csavart - 16 duci darabhoz
300 g fehér liszt, 250 g teljes kiőrlésű liszt, 180 ml tej, 100 g olvasztott vaj, 60 g nádcukor, 2 tojás, 20 g élesztő, 2 kk őrölt kardamom, csipet só
Töltelék:
150 ml tejszín, 100 g 70%-os étcsokoládé, 1 kisebb narancs leve és héja, 1 ek méz
Először a tölteléket készítjük el. A tejszínt és a darabokra tört csokoládét összemelegítjük, majd a narancs héjával, levével és a mézzel ízesítjük. Hűtőbe tesszük, jól kihűtjük.
A tésztához enyhén cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A száraz anyagokat egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvadt vajat, végül a felfutott élesztőt is. Egynemű tésztává gyúrjuk és meleg helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vékony téglalapra nyújtjuk. A narancsos-csokikrémmel lekenjük és feltekerjük, mint a bejglit. 2-2,5 cm vastagságú csigákra felszeleteljük. Ezután az egyik szeletet két kézzel megfogjuk, hosszanti irányba kissé meghúzzuk, majd ellentétes irányba csavarunk rajta egyet. A többivel is hasonlóképp járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a csavartokat és 10 percig kelesztjük. Előmelegített, 180°C-os sütőben 15-20 percig sütjük.
2 megjegyzés:
Nagyon szeretnék reggelire egyet. Vagy kettőt. Vagy akár hármat is...:))
Húúú, ez nagyon jól néz ki!
Megjegyzés küldése