2011. augusztus 15., hétfő

Mogyorótorta

Nagyszüleim 70. születésnapján én voltam a tortafelelős. Mivel több év mogyorótermése vár felhasználásra, így ilyen ízvilágban gondolkodtam. A krém kisebb netes kutatás után, kútfőből készült, állagra korántsem tökéletes, de nagyon-nagyon finom! (A receptben egy általam gondolt, javított verziót adtam meg. Ha még így sem az igazi, várom a megjegyzéseket)
Amikor elkészült a krém, úgy látszott, hogy a fele bizony meg fog maradni. Hogy ez ne történjen meg, szép csendben rájártak a szüleim :D Végül még így is kimaradt egy csészényi, de szerintem másnál is el fog fogyni, akár magában, akár pl. palacsintatöltelékként. Mert olyan mint a nutella! Isteni!
A tortát csökkentett cukorral kérték, emiatt a marcipánozást elfelejthettem, de azért készítettem néhány marcipán orchideát, hogy egy kicsit ünnepibb legyen a torta. Az orchideák készítését nagyon élveztem! :)
A sablont Krickynél találtam.


Mogyorótorta -22 cm

Piskóta:
8 tojás, 160 g liszt, 105 g fruktóz (160 g cukor)
Mogyorókrém:
1 l tej, 4 sárgája, 200 g fruktóz (300 g cukor), 200 g darált, pirított mogyoró, 200 g vaj, 100 g keményítő, 50 g diabetikus étcsokoládé, 3 púpos ek kakaópor, 1 rúd vanília
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a fruktózt (cukor egyharmadát). A sárgáját kihabosítjuk (ha cukorral dolgozunk, a maradék cukorral habosítjuk ki). A felvert fehérjehabba forgatjuk a sárgáját, majd hozzászitáljuk a lisztet.  Tortakarikába öntjük és  előmelegített, 180°C-os sütőben, tűpróbáig sütjük. (A fruktóz miatt a külseje gyorsabban sül, ezért figyeljünk a piskótára! Ha már nagyon pirul a teteje tegyünk rá egy darab sütőpapírt!)
Ha kihűlt háromfelé vágjuk.

Elkészítjük a krémet. 700 ml tejet, a fruktózt (cukrot) és a kihasított vaníliát feltesszük főni. Ezalatt egy másik tálban a keményítőt és a kakaóport csomómentesre keverjük a maradék, 300 ml tejjel. Amikor a tej felfőtt, egy kis tálkába elhabarjuk a tojások sárgáit egy kevés forró tejjel, majd a vaníliás-cukros tejhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kakaós-keményítős keveréket is, végül beletördeljük az étcsokoládét. 
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk. Ha héjas a mogyorónk, hagyjuk kihűlni, majd tisztítsuk meg a héjától. Daráljuk le, majd apránként adjuk hozzá a krémhez. Botmixerrel simábbá tehetjük.
Miután kihűlt a krém, 200 g puha vajjal kihabosítjuk.

Végül a tortát a krémmel betöltjük, ízlés szerint díszítjük. Ha habzsákból szeretnénk díszíteni nagy lyukú nyomócsövet válasszunk, mert a mogyoródarabkák eltömíthetik.  (Érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni fogyasztás előtt)


4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szép lett a torta és biztos finom volt!
A mogyoróval én is úgy vagyok, hogy van sok, lehet, hogy kedvet kapok a receptedre.

Gerdi írta...

Marcipán orchidea? Azt hittem, valódi! Gyönyörűek!

Petra írta...

Az orchideák gyönyörűek! Tényleg valódinak tűnnek. :)))

Gomba írta...

Köszönöm, aranyosak vagytok! :)