2011. augusztus 6., szombat

Meglepetés tortácska

Nem tudom megunni ezeket a mini süteményeket! Legutóbb erdei gyümölcsös meglepetés tortácska készült. Szerintem csinosak lettek :)



Meglepetés tortácska - 4 darab 8 cm-es formához                         

Piskóta:
2 tojás szétválasztva, 40 g liszt, 40 g cukor, 8 g kakaópor
Vaníliakrém:
300 g mascarpone, 100 g cukor, 3 tojás sárgája, 200 ml tejszín, 1 rúd vanília, 1 csomag zselatinfix (20 g)
Gyümölcskrém:
100 g vegyes (erdei) gyümölcs, 1 ek keményítő, 50 g cukor, 50+50 ml víz, pár csepp citromlé

+ 60 g marcipán

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. A maradék cukrot a sárgájával kihabosítjuk. A felvert fehérjehabba forgatjuk a sárgáját, majd hozzáadjuk a liszt és kakaópor keverékét is.  Sütőpapírral bélelt tepsire vékony lapot kenünk.  Előmelegített, 180°C-os sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 4 db korongot szaggatunk belőle (desszertgyűrűvel vagy egy fánkszaggatóval).

A vaníliás krémhez kimérjük a cukrot és hőálló tálba tesszük. Beleütjük a tojások sárgáit, majd kis lángon, csípősig melegítjük. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a cukrot, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl! Dugjuk bele az ujjunkat, s amikor már kellően meleg, de még nem égeti a kezünket, vegyük le a tűzről! Hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felverjük, amikor már majdnem jó, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zselatinfixet. A mascarpone-t kikeverjük a tojással, a vanília kikapart magjaival ízesítjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot. 

A gyümölcsöket egy kevés vízzel és a cukorral felforraljuk. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk. A keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, majd a gyümölcspüréhez adjuk. Közepes lángon besűrítjük, végül néhány csepp citromlével ízesítjük. (Inkább savanykásabb legyen!)

A marcipánt porcukrozott felületen kinyújtjuk, majd 4 darab 6 cm átmérőjű kört szaggatunk belőle.

Az összeállításhoz négy desszertgyűrűre vagy fánkszaggatóra lesz szükségünk. A gyűrűbe egy vastag fóliacsíkot teszünk, ez megkönnyíti a formából való kiszedést. A formát egy kisebb tálcára/ deszkára helyezzük, ami a betöltött sütemény egyszerű mozgatását teszi lehetővé.
A forma aljára helyezzük a piskótakarikát. A vaníliás krémet habzsák segítségével egy rétegben a piskótára nyomjuk. A kiszúrt marcipánt a desszert közepére tesszük, majd köré, mintegy falként további vaníliás krémet nyomunk. A mélyedésbe, a marcipánra töltjük a gyümölcskrémet. Végül a vaníliás krémmel lezárjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
Dermedés után a karikából kivesszük, a fóliacsíkot lehúzzuk. A maradék vaníliás krémmel körbekenjük, majd ízlés szerint gyümölccsel, csokoládéval díszítjük.


4 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Nagyon, nagyon szép!

Névtelen írta...

Szerintem is csinosak lettek! :)) Biztos nagyon finomak is!

Gomba írta...

Köszi :))

Petra írta...

Nagyon jól hangzik a recept is, de a tálalás elképesztően gyönyörű! :))))