2013. június 30., vasárnap

Zabpelyhes hamburgerzsömle

Sütinek nem süti, de talán elnézitek nekem :) 
Elég király hambikat lehet otthon készíteni, különösebb erőfeszítés nélkül. A tésztát gyorsan be kell gyúrni, s amíg az kel, össze lehet dobni a húspogácsákat (formázás után mehet a fagyasztóba) meg egy jófajta BBQ szószt, aztán már jöhet is a zsömlesütés. Most nyáron legalább egyszer próbáljátok ki! 

Itt találtam egy tök jó ötletet a húspogácsa formázásához. Így tutira egyforma vastagságú és méretűek lesznek a husik.



Zabpelyhes hamburgerzsömle - 4-5 db

350 g liszt, 2 ek zabpehely, 125 ml víz, 125 ml tej, 1 ek vaj, 1 kk só, csipet cukor, fél tasak instant élesztő
+ szezámmag 

A tejet, a vizet, a vajat és a cukrot egy kis lábasba mérjük, majd addig melegítjük, míg a vaj és a cukor megolvad. Ekkor a lábast félrehúzzuk és a keveréket langyosra hűtjük. (Ez fontos, mert a túl forró folyadék megöli az élesztőgombákat!) Az élesztőt belekeverjük és néhány percig hagyjuk, hadd dolgozzon az élesztő. (Instant élesztőnél nem fontos a folyadékban előre felfuttatni az élesztőt, de én mégis szeretem így csinálni, mert így egyből látom, ha esetleg "bedöglene".)
A szárazanyagokat egy tálba kimérjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Kissé kemény tésztát gyúrunk. (Ha szükséges liszttel/vízzel korrigáljuk a tészta állagát). Meleg helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszés szerint 4-5 darabra osztjuk. Minden egyes darabot átgyúrunk és kis kerek zsömlékké formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és sütés előtt kb. 10-15 percig kelesztjük. Végül vízzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk a zsömléket.
Forró, 200°C-os gőzös sütőben kb 15-20 percig sütjük. (A zsömléket sütés előtt vízzel lespricceljük, sőt mielőtt a sütőajtót becsuknánk a sütő aljába is spriccelünk egy kevés vizet vagy bedobhatunk egy jégkockát is)
Ha a zsömlék megsültek, pár percre rácsra tesszük és még langyosan megpakoljuk minden jóval :)

Nincsenek megjegyzések: