K szerint az eddigi legjobb túrótortám. A fűszeres gyümölcsréteg megtöri a krém tömörségét - hát ennyi a nagy titok. Túl sok munka nincs vele, csak időigényes egy kicsit. Kárpótlásul nagyon gyorsan fogynak a szeletek!
Gyömbéres körtetorta
Tésztaalap - 18 cm-es formához:
180 g édes, omlós keksz, 1 ek őrölt gyömbér, 75 g olvasztott vaj
Gyümölcsréteg:
3 körte, 5 ek méz, 1,5 ek citromlé, 250 ml víz, fél kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg
Krém:
300 g 20%-os tejföl, 250 g mascarpone, 90 g nádcukor, 1 nagy tojás, 1 ek gyömbér
A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A mézet összemelegítjük a vízzel, a citromlével és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a körteszeleteket, majd felforraljuk. Forrás után pár percig még tovább pároljuk, míg a gyümölcs meg nem puhul. Ha kész, félretesszük hűlni.
A tortaformát kivajazzuk, liszttel beszórjuk. A tésztaalaphoz a kekszet alaposan összetörjük és elkeverjük benne a gyömbért. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, elkeverjük, majd a formába nyomkodjuk (az oldalára is!). Tíz percre hűtőbe tesszük.
A krémsajtot alaposan összedolgozzuk a nádcukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a gyömbért. Végül tejföllel lazítjuk.
Tíz perc letelte után a tésztára fektetjük a körteszeleteket (jól csepegtessük le!), majd ráöntjük a krémet. Előmelegített, 175°C-os sütőben 1 órán át sütjük, majd nyitott sütőajtónál megvárjuk míg kihűl.Hűtőbe tesszük.
1 megjegyzés:
Szia,
Kukkants be a blogomba, vár egy kis meglepetés!
Megjegyzés küldése