2013. június 30., vasárnap

Zabpelyhes hamburgerzsömle

Sütinek nem süti, de talán elnézitek nekem :) 
Elég király hambikat lehet otthon készíteni, különösebb erőfeszítés nélkül. A tésztát gyorsan be kell gyúrni, s amíg az kel, össze lehet dobni a húspogácsákat (formázás után mehet a fagyasztóba) meg egy jófajta BBQ szószt, aztán már jöhet is a zsömlesütés. Most nyáron legalább egyszer próbáljátok ki! 

Itt találtam egy tök jó ötletet a húspogácsa formázásához. Így tutira egyforma vastagságú és méretűek lesznek a husik.



Zabpelyhes hamburgerzsömle - 4-5 db

350 g liszt, 2 ek zabpehely, 125 ml víz, 125 ml tej, 1 ek vaj, 1 kk só, csipet cukor, fél tasak instant élesztő
+ szezámmag 

A tejet, a vizet, a vajat és a cukrot egy kis lábasba mérjük, majd addig melegítjük, míg a vaj és a cukor megolvad. Ekkor a lábast félrehúzzuk és a keveréket langyosra hűtjük. (Ez fontos, mert a túl forró folyadék megöli az élesztőgombákat!) Az élesztőt belekeverjük és néhány percig hagyjuk, hadd dolgozzon az élesztő. (Instant élesztőnél nem fontos a folyadékban előre felfuttatni az élesztőt, de én mégis szeretem így csinálni, mert így egyből látom, ha esetleg "bedöglene".)
A szárazanyagokat egy tálba kimérjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk. Kissé kemény tésztát gyúrunk. (Ha szükséges liszttel/vízzel korrigáljuk a tészta állagát). Meleg helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszés szerint 4-5 darabra osztjuk. Minden egyes darabot átgyúrunk és kis kerek zsömlékké formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és sütés előtt kb. 10-15 percig kelesztjük. Végül vízzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk a zsömléket.
Forró, 200°C-os gőzös sütőben kb 15-20 percig sütjük. (A zsömléket sütés előtt vízzel lespricceljük, sőt mielőtt a sütőajtót becsuknánk a sütő aljába is spriccelünk egy kevés vizet vagy bedobhatunk egy jégkockát is)
Ha a zsömlék megsültek, pár percre rácsra tesszük és még langyosan megpakoljuk minden jóval :)

2013. június 12., szerda

Epres-túrós brownie torta

Az a helyzet, hogy már megint egy évvel öregebb lettem. De most már valahogy félelmetesen soknak hangzik: 25 éves lettem. :)
Mivel anyáék megejtettek szombaton egy villámlátogatást, aznap reggel gyorsan összedobtam egy "tortát". Túrósat, epreset, brownie-sat. Erre mit hoznak anyáék? Epres-túrós paleo tortát. Mert most ez a legújabb "őrület" otthon. Éééés az apukám sütötte :)
Szóval hiába volt a két torta majdnem ugyanolyan, mégis tök más volt! De mindkettő nagyon finom :)
Szeletkép nincs, ez is csak rohanásban készült. 



Epres-túrós brownie torta - 8  szelet

Brownie:
85 g nádcukor, 70 g étcsoki, 65 g puha vaj, 35 g liszt, 1 ek kakaópor, 1 tojás
Túrós rész: 
250 g túró, kb. 100 ml habtejszín, 3-4 ek natúr joghurt, 3-4 ek porcukor/xilit, ízlés szerint citromlé, vanília, löttyintésnyi zselatin*
+friss eper

A brownie-hoz a vajat a nádcukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a tojást is. A csokit megolvasztjuk és apránként a tojásos masszához csurgatjuk. Végül elkeverjük benne a szárazanyagokat. 16-18 cm-es tortakarikába öntjük és előmelegített, 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.

A túrós részhez a túrót összetörjük és a joghurttal lazítjuk. Ízlés szerint édesítjük, ízesítjük, a felvert tejszínhabbal lazítjuk. Végül egy kevés zselatinnal megfogjuk. (Érdemes instant zselatint használni, az a legegyszerűbb, főleg ilyen kis mennyiségnél. Kb. 5-10 g instant zselatin kell, de a csomagoláson úgyis rajta lesz az arány. Nekem most nem volt csak lapzselatinom. Három lapot főztem le egy pici vízzel, de csak kb a felét használtam el. Továbbra sem szeretem a lapzselatint...ráadásul sokkal lassabban köt.)
A tortakarikába betöltjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt friss eperrel díszítjük.


2013. június 8., szombat

Főzőcskézés Bereznay Tamással

Meghívást kaptam egy bloggerek általi közös főzésre a Chef Parade-ba. A keddi est házigazdája Bereznay Tamás és a JAR volt. Mostanában (megint vagy még mindig?) sokat dolgozok, de azért igyekeztem úgy rendezni, hogy el tudjak menni. És mennyire örülök, hogy nem hagytam ki! :)

Külön csapatokban dolgoztunk, minden csapat egy-egy fogást (vagy annak egy részét) készítette el. Az én párom Nagy Sándor lett, aki a Hódítás a konyhában írója. És most jön a poén! Menet közben kiderült, hogy ő is hajdúszoboszlói. Sőt, ahogy elkezdtük kutatni a közös ismerősöket, kiderült, hogy szegről-végről még (elég távoli) rokonok is vagyunk és gyerekkorunkban családi ebédeken találkoztunk is. :D

A menü:

Füstölt paprikás hideg kukoricaleves füstölt lazacos mini croissant-nal

 Gouda sajtos meleg csirkemell pástétom fenyőmagos jázminrizzsel, cukkinis padlizsános lecsóval

 Levendulás fehér csokoládés praliné cappucino habbal


Mi a croi-kat sütöttük, kezdve az alapoktól: tészta gyúrás, hajtogatás, formázás. Biztos tudjátok, mert már ezerszer mondtam, hogy imádok hajtogatott tésztát csinálni, de ez most annyira nem volt nyerő. Mármint az ötlet, mert a tésztának bizony pihenni kell, külön a vajas résznek, az előtésztának, a hajtogatások között és a sütés után is! Na most ennyi idő alatt, amennyi nekünk jutott, igazán formás, leveles croissant-okat készíteni nem nagyon lehet. Attól féltem, hogy egyáltalán nem fog "feljönni" a tészta és csak kis lapos vacakok lesznek. De ahhoz képest egész jól néztek ki :) Jó magam nem vagyok egy nagy halevő (nem szeressem), de azért egyet megkóstoltam, ehető volt :D

A leves nagyon ízlett, isteni chilis-lime-os volt. A leves és a croi után már kb. jól is laktam, de azért még "leszuszakoltam" a csirkepástétomot is a lecsóval és még a desszertnek is hagytam némi helyet, bár azt már tényleg nem bírtam megenni.
Szóval örülök, hogy részt vehettem a főzésen, mert nagyon jól éreztem magam, új embereket ismerhettem meg és ráadásul finomakat is ettem. :)

És végül néhány kép:
A képekeért külön köszönet a merlin.hu-nak

A kezdetek

Itt főztünk

Készül a lecsó...
 ...és a desszert

A piszkos munka meg rám hárult :)

Azért nem csak én dolgoztam :P

És itt az egész csapat :)

Ha ti is szeretnétek egy ilyen jó hangulatú főzős esten részt venni Bereznay Tamással, mutassátok meg mit tudtok!
Töltsétek fel saját, nehezen elkészíthető recepteiteket a www.everydayme.hu aloldalára 2013. június 16. és július 21. között. Ne feledjétek, okosan kell választanotok, mert kategóriánként (előétel, főétel, desszert) csak egy recepttel indulhattok. 
A beérkezett műveket a portál látogatói és a szakmai zsűri bírálja el. A Jar Platinum receptverseny zsűri elnöke Bereznay Tamás chef, tagjai: Gombos Edina, Harsányi Levente, a Jar márka gyártója és forgalmazója, a Procter&Gamble képviselője, valamint a Rita konyhája, a Food and Wine és az Ízhuszár gasztroblogok szerzői. 
Minden kategóriából  a 10 legjobb recept beküldőit díjazzák, akik egészen kivételes meghívást nyernek egy gasztrokurzusra Bereznay Tamással és egy-egy gasztrobloggerrel.