2010. november 29., hétfő

Aprósütik

Most csak két képet hoztam, hogy megmutassam a hétvége termését - vagyis annak egy töredékét. Merthogy több mint öt kiló süteményt gyártottam le. Szerencsére ezt most nem nekünk kell megennünk - mondom ezt azért, mert már a sok süti látványától is rosszul voltam :) 
És akkor a sütik fentről lefelé: vaníliás kifli, mogyorós csillag, isler, kókuszos csillag, linzer.



2010. november 24., szerda

Mézeskalácsos keksz

Kísérletezgettem egy kicsit és meg kell hogy mondjam, elégedett vagyok az eredménnyel. Amikor a kisült kekszet megkóstoltam úgy éreztem, hogy elbírt volna még egy kis fűszert. De a csoki szépen előhozta az ízét. Egy kicsit olyan, mint a Győri keksz téli kiadása. Persze attól csak jobb, mert tudom, hogy miből készült :) 
Karácsonyra vendégvárónak vagy csak egy kis téli csemegének tökéletes!



Mézeskalácsos keksz

200 g puha vaj, 425 g liszt, 70 g porcukor, 80 ml méz, 2 tk vaníliakivonat, 1 szobahőmérsékletű tojás, 1 csipet só, 2 púpos kk fahéj, 1 púpos kk őrölt szegfűszeg, fél kk őrölt szerecsendió, fél kk őrölt ánizs (vagy ezek helyett 4 kk mézeskalácsfűszer)
+ étcsokoládé a díszítéshez, olaj

A vajat robotgéppel elkezdjük habosítani, majd hozzáadjuk a porcukrot és a mézet. Amikor ezeket jól összedolgoztuk, hozzáadhatjuk a vaníliakivonatot, a tojást és a fűszereket. Ezután fakanálra váltunk és apránként hozzáadjuk a lisztet. Végül az egészet kézzel átgyúrjuk és fóliába csomagoljuk. Legalább egy órát hűtőben pihentetjük.
A tészta 1/3-át levágjuk, a többit visszacsomagoljuk és hűtőbe tesszük. A levágott tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk és papírral bélelt tepsire pakoljuk. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. 180°C-on 10-12 percig sütjük. A kisült kekszeket gőz fölött felolvasztott, olajjal hígított csokoládéval díszíthetjük.

Ebből a mennyiségből 4 tepsi keksz lesz.

2010. november 22., hétfő

Rákóczi túrós

Jelentem élek még. Csak kevesebb időm jut az otthoni sütésre...
Ez a Rákóczi túrós amolyan szorgalmi feladat volt részemről. Jól elmolyoltam vele...Hét fehérjéből csináltam rá a habot (nyolc helyett, bár szerintem 5 fehérje bőven elég), de még így is kimaradt egy csomó. Csináltam belőle habcsókokat. Ami egész jó -leszámítva, hogy merő cukor az egész- csak kérdés, hogy meddig áll el?




Rákóczi túrós

Tészta:
300 g liszt, 200 g vaj, 100 g porcukor, 2 tojás sárgája, 1 tk vaníliakivonat, citromhéj, csipet só
Túrós töltelék:
500 g túró, 150 g nádcukor, 70 g búzadara, citromhéj, pár csepp citromlé, 2 tk vaníliakivonat (+ mazsola)
Windhab:
5 fehérje, 300 g cukor
+ barack lekvár

A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, majd a többi hozzávalóval együtt egy gombócot formálunk. Fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük (legalább 30 percet). Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. fél cm vastag legyen). A sodrófára lazán feltekerjük és átemeljük a kivajazott tepsibe. Villával megszurkáljuk és 180-190°C-on addig sütjük, míg barnulni nem kezd. Ezután lekvárral megkenjük.
A töltelékhez kimérjük a hozzávalókat, villával jól összedolgozzuk. A túrós tölteléket a kisütött lapon eloszlatjuk, majd visszatesszük a sütőbe szárítani. 
Közben egy lábasba vizet teszünk fel, arra pedig egy fém tálat (mint a csokoládé olvasztásnál). A fémtálba kimérjük a cukrot és hozzáadjuk a fehérjéket. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, míg a cukor fel nem olvad, illetve a kezünknek még nem forró. Ezután levesszük a tűzhelyről és kihűlésig habbá verjük. Csillagcsöves nyomózsákba töltjük, majd a túrótöltelék tetejére szorosan egymás mellé habcsíkokat húzunk. 100°C-on addig szárítjuk, míg egy kis színt kap a habunk. Végül baracklekvárral díszítjük.

2010. november 13., szombat

Fűszeres csokoládé szuflé

Mostanában nagyon rákattantam a "mézeskalács-témára". Érdekes módon a mézeseket nem igazán szeretem enni, csak akkor, ha tényleg nincs más. Na de a fűszerkeverék! Az más. Imádom. Mézeskalácsos forrócsoki, csoki, keksz, tegnap pedig még a párologtatóba is "mézeskalácsos" olajat tettem. Ma pedig szuflét sütöttem. Természetesen mézeskalácsosat. :)
Nagyon tömény és nagyon finom. Na meg nagyon stresszes, hogy pont jó legyen.



Fűszeres csokoládé szuflé - 2 személyre

10 dkg étcsokoládé (min. 60%), 5 dkg vaj, 1,5-2 ek nádcukor, 1 tojás, 1 sárgája, 1 ek liszt, 1 tk vaníliakivonat, fél kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg, csipet szerecsendió, csipet őrölt ánizs + kakaópor a formába

A csokoládét a vajjal gőzfürdőben összeolvasztjuk. Miután felolvadt, félretesszük. A formákat kivajazzuk és hűtőbe tesszük. Pár perc letelte után újra kikenjük és kakaóporral "belisztezzük".
A két tojássárgáját a cukorral kifehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet és a vaníliakivonatot. Apránként beleforgatjuk a kihűlt csokoládét, jól elkeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd két-három részletben, óvatosan a csokoládés krémhez keverjük. A masszát a formákba kanalazzuk és előmelegített sütőben 200-210°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből még egy percig pihentetjük, majd tálaljuk.

2010. november 7., vasárnap

Fahéjas csillagok - Zimtsterne

Tudom, még odébb van karácsony, de nem lehet elég hamar kezdeni a készülődést! Ezeket a csillagokat próbaképp sütöttem meg fél adagból. Nagyon egyszerű, a pihentetési időt leszámítva hamar kész és mutatós is. Érdemes kisebb kiszúrót használni, úgy csinosabbak lesznek. 

Forrás: Moje Wypieki


Fahéjas csillagok - egész adag:

300 g őrölt mandula, 100 g porcukor, 50 g liszt, 2 tojásfehérje, 2 tk fahéj
Máz:
1 tojásfehérje, 100 g porcukor

A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a fehérjét és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órán át hűtőben pihentetjük. 
Pihentetés után a fólia között 5-6 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy porcukrozott deszkára átemeljük. Csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 
A fehérjét és a porcukrot kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd a fényes mázzal megkenjük az összes csillag tetejét. 150°C-os sütőben 10-15 percig sütjük. (A sütés ideje függ a csillagok méretétől! Vigyázzunk,  ne barnuljon meg a máz!)

2010. november 2., kedd

Lemon dimples - citromos keksz

És hogy mire is jó a lemon curd? Például erre! Persze bármilyen más süteményre kenve, vagy csak úgy magában is nagyon finom. 
Ezt a kekszet meg lehet csinálni egy folyósabb lekvárral is, csak akkor épp a citromos pikantériáját veszti el. Sütés után szépen megkeményedett, estére viszont (számomra érthetetlen módon) visszapuhult. Azért így is elfogyott :)

Forrás: Moje Wypieki




Citromos keksz

300 g liszt, 180 g puha vaj, 175 g fruktóz (vagy 270 g porcukor), 1 nagy tojás, 1 ek citromlé, 1 tk sütőpor, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja + kb. 2 dl lemon curd

A vajat a fruktózzal (cukorral), és a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, héjat, vaníliakivonatot is. Apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Enyhén ragacsos tésztát kapunk, melyet egy órán át hűtőben pihentetünk. 
Pihentetés után kisebb golyókat formázunk a tésztából, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Vigyázzunk, hagyjunk elég helyet a golyók közt mert szét fognak terülni! Minden golyó közepébe belenyomjuk a hüvelyujjunkat, s ezekbe a kis gödröcskékbe kanalazunk egy kiskanálnyi lemon curd-öt. 175°C-on kb. 12 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.
Ebből a mennyiségből kb. 40 darab kekszet kapunk.