2010. október 28., csütörtök

Lemon curd

A vasárnapi Aldis túránk során sikerült másfél kiló citromot beszereznünk. Egyéb esetben nem okozna gondot a felhasználása, de most K hazament, nincs kinek sütni, én meg annyi teát azért nem iszok... Szombaton én is hazamegyek, egy hétig otthon leszünk, szóval valamit kezdeni kellett velük. Csináltam hát lemon curd-öt!
Elég sok receptet átolvastam, végül egy saját verziót próbáltam ki. Nádcukorból csináltam, azért lett ilyen szép narancssárga, de az íze bizony citromos! És finom! :) 
Hűtőben tárolva egy hétig fogyasztható.



Lemon curd

4 citrom leve és héja, 3 nagy tojás, 175 g nádcukor, 60 g vaj

A citromok héját egy fém tálba/kisebb lábasba reszeljük, levüket kifacsarjuk. Hozzáadjuk a nádcukrot és a vajat, majd gőz fölött összeolvasztjuk. Ha kész, félretesszük és megvárjuk, míg langyosra hűl. Ezután a tojásokat egy tálban enyhén felverjük, majd apránként hozzáadjuk a citromos keverékhez. Az egészet kis lángon, folyamatos keverés mellett főzni kezdjük. 12-15 perc után kezd el sűrűsödni. Ha kész, elzárjuk alatta a gázt, üvegbe töltjük. 
Ebből a mennyiségből kb. fél liter krémet kapunk.

2010. október 24., vasárnap

Diós koszorú

Még a nyáron szemeltem ki a receptet, szerelem volt első látásra (ez is). Időnként eszembe jutott, gyönyörködtem benne, végül mindig mást sütöttem. Most végre sor került erre is. És egy kicsit csalódtam. Nem ment olyan pikk-pakk, ahogyan a képeken, a tészta túl lágy volt (bár ezt valószínűleg én bénáztam el), a dió meg nagyon potyogott. Nagy nehezen beleemeltem a formába, az eredmény meg véletlenül se hasonlított az eredetire. Ronda lett, de finom. Ez azért vigasztal egy kicsit.

Forrás és fázisfotók: Moje Wypieki 



Diós koszorú

Tészta:
175 g fehér liszt, 400 g rétes liszt, 375 ml tej, 120 g puha vaj, 75 g nádcukor, 25 g élesztő, 2 tojás, 1 tk vaníliakivonat, egy csipet só
A töltelékhez:
200 g apróra vágott dió, 60 ml juharszirup, 5-6 ek nádcukor, 2 kk fahéj
Rumos szirup a tetejére:
4 ek nádcukor, 3 tk rum

Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóhoz adjuk, majd lágy kalácstésztát dagasztunk belőle. A maradék tejet érdemes apránként adagolni, nehogy túl lágy legyen a tészta. Ha mégsem állna össze liszttel pótoljuk, de arra figyeljünk, hogy ne csak fehér lisztet adjunk hozzá! A kész tésztát meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtjuk. (kb. 60x40 cm-es téglalappá) Megkenjük a juharsziruppal, eloszlatjuk rajta a nádcukrot, végül a pirított, aprított diót és a fahéjat is. Próbáljuk meg egy kicsit belelapogatni. Ezután feltekerjük és egy éles késsel kettévágjuk, de csak az egyik végét vágjuk el! (Lásd a fázisfotókat) A két szálat csavarjuk egymás köré, majd fordítsuk koszorú alakba. Óvatosan emeljük át egy koszorúformába vagy egy tepsire. 180°C-on 40-45 percig sütjük.
A tetejére csurgathatunk rumos szirupot is. Ehhez a cukrot és a rumot összefőzzük, majd a meleg kalácsra csurgatjuk.

2010. október 22., péntek

Fűszeres almás pite

Nem vagyok egy nagy almás pite rajongó, K-nak akartam kedveskedni vele. (Meg felavatni a levélkiszúrómat...) Még arra is képes voltam a tökéletes pite érdekében, hogy bejárjam a környéket mentáért. Négy bolt, két zöldséges és a keresés eredménytelen. Mindenhol csak bazsalikom, rozmaring és snidling van. Miért??? Igazából csak dekorációnak szántam, de akkor is bosszantó. Bezzeg otthon lenne...Ugye megvan még?

Forrás: Moje Wypieki 


Fűszeres almás pite

Tészta - 29 cm-es piteformához:
500 g liszt, 200 g vaj, 175 g porcukor, 2 tojás sárgája, 2 ek 20%-os tejföl, csipet só + fehérje a kenéshez
Töltelék:
4-5 savanykásabb alma, 1 ek juharszirup (vagy méz), fél citrom reszelt héja, pár csepp citromlé, fél vaníliarúd kikapart magjai, 1 kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg, ánizs, szerecsendió (vagy az utóbbi három fűszer helyett 1 púpos kk mézeskalácsfűszer)  

A lisztet és a hideg kockára vágott vajat gyorsan összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ha nehezen akar összeállni a tészta tegyünk bele még egy kevés tejfölt. Gombóccá gyúrjuk, kicsit lelapogatjuk, majd jó alaposan becsomagoljuk egy celofánba. Másfél-két órára hűtőbe tesszük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagyobb tálba tesszük, befűszerezzük és jó alaposan átforgatjuk. Letakarjuk és hűtőbe tesszük (legalább egy órára).
A pihentetett tésztát kettéválasztjuk, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, míg a másikat lisztezett deszkán elnyújtjuk. Óvatosan alányúlunk és a kivajazott piteformába emeljük. A lelógó részeket levágjuk. (Egy kicsit hagyjunk rá, mert összemegy a tészta) Egy kevés tojásfehérjével megkenjük,villával megszurkáljuk. Előmelegített, 160°C-os sütőben 15-20 percig elősütjük. Ezután ráhalmozzuk az almadarabokat. A tészta másik felét kinyújtjuk, majd befedjük vele a pitét. A levágott tésztadarabokból leveleket formázhatunk/szúrhatunk ki - ezekkel díszíthetjük a süteményt. Fehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, majd 160°C-os sütőben egy órán át sütjük.

Díjat kaptam



Mézesélet lepett meg ezzel a díjjal. Ugyan már több, mint egy éve írom a blogot (kisebb-nagyobb szünetekkel), de nagy nyilvánosság elé még csak nemrég kerültem. Ezúton is köszönöm az elismerést! :)


Játékszabály:

1. Meg kell köszönnöm a díjat annak, akitől kaptam.
2. A logót ki kell tennem a blogban
3. Be kell linkelnem azt, akitől kaptam
4. Írnom kell magamról 7 dolgot, amit mások érdekesnek találhatnak rólam
5. Tovább kell adnom 7 bloggernek
6. Be kell linkelnem őket
7. Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjról


Rólam:

1. Egyetem után elkezdtem egy cukrász képzést. Sokan ufónak néznek, de én tényleg nem értem miért olyan nagy dolog ez.
2. Gyerekkoromban nem nagyon szerettem a süteményeket. Aztán elkezdtem sütögetni, így sokat alakultam ilyen téren. Viszont még mindig utálom a tejszínhabot és nagyon sok pénzt kéne nekem fizetni, hogy megegyek egy egész krémest :D
3. Általában két főre sütök, szerencsére K vevő ebben. Még akkor is, ha általában az én ízlésem alapján készülnek a sütik.
4. Kb. öt éve eszem gombát. Addig nem szerettem, most meg imádom. Öregszem biztosan.
5. Nagyon szeretek teázni. Reggel zöld tea, délután fehér. Szigorúan sok-sok citrommal, cukor nélkül.
6. Elsős vagy másodikos voltam, amikor mindenkinek tamagocsija volt. Én is akartam, helyette kaptam egy sziámi cicát. Így kezdődött a macskák iránti szerelmem. Most már csak két macskám van, Döni és Jolán.
7. Fázós vagyok, de a nagyon meleget se szeretem. Mostanság a lakásban 25-27 fok szokott lenni, a 25 kevés, de a 27 már túl sok :)


És akiknek tovább küldöm:

Hugi
Kiskanál
Az élet napos oldala
Édesem
Puffancs
Ízes kalandok
Zsófakanál

2010. október 19., kedd

Gyömbéres körtetorta

K szerint az eddigi legjobb túrótortám. A fűszeres gyümölcsréteg megtöri a krém tömörségét - hát ennyi a nagy titok. Túl sok munka nincs vele, csak időigényes egy kicsit. Kárpótlásul nagyon gyorsan fogynak a szeletek!



Gyömbéres körtetorta

Tésztaalap - 18 cm-es formához:
180 g édes, omlós keksz, 1 ek őrölt gyömbér, 75 g olvasztott vaj
Gyümölcsréteg:
3 körte, 5 ek méz, 1,5 ek citromlé, 250 ml víz, fél kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg
Krém:
300 g 20%-os tejföl, 250 g mascarpone, 90 g nádcukor, 1 nagy tojás, 1 ek gyömbér 

A körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A mézet összemelegítjük a vízzel, a citromlével és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a körteszeleteket, majd felforraljuk. Forrás után pár percig még tovább pároljuk, míg a gyümölcs meg nem puhul. Ha kész, félretesszük hűlni.
A tortaformát kivajazzuk, liszttel beszórjuk. A tésztaalaphoz a kekszet alaposan összetörjük és elkeverjük benne a gyömbért. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, elkeverjük, majd a formába nyomkodjuk (az oldalára is!). Tíz percre hűtőbe tesszük.
A krémsajtot alaposan összedolgozzuk a nádcukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a gyömbért. Végül tejföllel lazítjuk.
Tíz perc letelte után a tésztára fektetjük a körteszeleteket (jól csepegtessük le!), majd ráöntjük a krémet. Előmelegített, 175°C-os sütőben 1 órán át sütjük, majd nyitott sütőajtónál megvárjuk míg kihűl.Hűtőbe tesszük.



2010. október 10., vasárnap

Túrós batyu

Hirtelen felindulásból sütöttem vacsorára. Eredetileg májas táskának indult a dolog, de azt inkább áttettem a mai napra. 
A túrósból fél adagot készítettem, kettőnknek bőven elég volt, még reggelire is maradt pár darab.

Forrás: Limara

Túrós batyu

Tészta:
350 g liszt, 1,6 dl tej, 20 g élesztő, 1 kisebb tojás, 1,5 ek + 1 kk nádcukor, 1 csipet só, 40 g olvasztott vaj
Töltelék:
250 g túró, 2 ek nádcukor, 1 csapott ek búzadara, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája és felvert habja, pár csepp citromlé, pár szem aszalt barack apróra vágva
+ 1 felvert tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóiból (a vaj kivételével!) lágy tésztát dagasztunk. Amikor már összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd tovább dagasztjuk. Ha szükséges egy kevés liszttel javítunk az állagán. Egy órán át kelesztjük.
A töltelékhez összetörjük a túrót a többi hozzávalóval. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a túrós töltelékbe. Végül hozzákeverjük az aszalt barackot (vagy mazsolát).
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Kb. 10x10-es négyzetekre felosztjuk. Minden négyzet közepére halmazunk egy kevés tölteléket, s a tészta széleit összecsípjük, majd enyhén megtekerjük. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd 175°C-os sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 


2010. október 7., csütörtök

Kókusztejes tejberizs

Volt egy adag bontott kókusztejem, amit sürgősen fel kellett használnom.Ezért készült hát ez a kis desszert. Tényleg csak kicsi, 3 adagnyi. 
A sütőben való karamellizálás sajnos nem tökéletes, de megfelelő eszköz híján jó ez így is.  

Forrás: Flat Cat

Kókusztejes tejberizs

5 dl kókusztej, 125 g előfőzött (tasakos) rizs, 1 tk rózsavíz, 1 tk vaníliakivonat, fél citrom reszelt héja, 1 ek nádcukor + 3 (csapott) ek nádcukor a tetejére

A rizset feltesszük főni a kókusztejjel. Egy evőkanálnyi cukorral ízesítjük, időnként megkeverjük, nehogy odakapjon. Amikor a rizs megpuhult belereszeljük a citromhéjat és vaníliakivonattal, rózsavízzel ízesítjük. Hőálló tálkákba kanalazzuk, s a tetejüket nádcukorral megszórjuk. Előmelegített 220°C-os sütőbe tesszük, minél közelebb a fűtőszálakhoz. Kb. 20-25 percig sütjük.
 

2010. október 6., szerda

Csokis-áfonyás cookie

Ez egy jó kis alaprecept, amit kedvünk szerint variálhatunk. Én most aszalt vörös áfonyával próbálkoztam, és határozottan tetszik!


Csokis-áfonyás cookie

300 g liszt, 250 g nádcukor, 200 g puha vaj, 150 g csokilencse, 100 g apróra vágott aszalt vörös áfonya, 2 tojás, 1 ek kakaópor, 2 tk vaníliakivonat, 1 tk sütőpor, 1 kk fahéj, csipet só

A tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük, majd továbbhabosítjuk a puha vajjal. Több részletben belekeverjük a száraz hozzávalókat, végül pedig a csokit és az aszalt áfonyát. Sütőpapírral bélelt tepsire gombócokat halmozunk (egymástól tisztes távolságra!), majd 180°C-os sütőben kb. 12 perc alatt kisütjük. Pár perc tepsin való pihentetés után, rácsra tesszük hűlni.

2010. október 2., szombat

Csokoládés fügetorta

Talán csak a Daim-os túrótorta előtt voltam ennyire bezsongva. Akkor úgy 2-3 hétbe telt a kiszemelés/ráhangolódás/megvalósítás. Ez az időszak most egy hétre redukálódott, de az izgalom még nagyobb volt. Először is a fügék miatt. Nem szeretem a fügét, legalábbis az aszalt változatot biztosan. Mégis belevágtam, mert K kedvenc "luxus" csokija fügés (és azt már én is bátorkodtam megkóstolni!), illetve szilva is van a sütiben. Ami meg azért jó, ha mégsem jönne be a fügés rész, ott van egy biztos pont, a szilva.
A friss fügék beszerzése nem volt egy egyszerű menet. Kiszemeltem az egyik akciós újságban, 4db 350 Ft. Gondoltam, majd a piacon olcsóbb lesz. Aha...csillagászati áron mérték, darabját. Mindegy, a füge kellett, betáraztam a 4 darabosból. És ezek után mit látok egy másik boltban?! 500 g füge (azaz 10 darab!) 500 Ft. Megvettem. Tele vagyunk fügével :D
És a legizgalmasabb rész (legalábbis nekem) még csak ezután jött! K szervezett nekem egy fotózást! Készült néhány fáziskép is, hát be voltam tojva rendesen :D A sütemény a sok csoki miatt nem lett annyira fotogén, de ettől függetlenül nagyon szép képek lettek!

Hálás köszönet a képekért Dobos Ferinek!


Csokoládés fügetorta

Tészta - 29 cm-es piteformához:
300 g liszt, 120 g hideg vaj, 75 g nádcukor, 3 tojássárgája, 2-3 ek hideg víz, 1 citrom reszelt héja, csipet só + vaj a forma kikenéséhez, 40 g pirított, darált mogyoró
Töltelék:
5-6 szem friss füge, 5-6 szem szilva, 40 g (nálam 50) étcsokoládé, 25 g porcukor, 2 tojás, 2 dl tej.

A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, gombócot gyúrunk belőle, fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A piteformát vajjal kikenjük, a pirított mogyoróval megszórjuk. A tésztát belelapogatjuk és amíg a töltelék készül, visszatesszük a hűtőbe. A csokoládét lereszeljük, a gyümölcsöket szeleteljük. A tojásokat alaposan összedolgozzuk a porcukorral, majd tejjel lazítjuk. Végül hozzáadjuk a reszelt csokoládét.


A piteformát körberakjuk a gyümölcsökkel, majd nyakonöntjük a tojásos-csokis keverékkel. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 50 percig sütjük.

A képre kattintva egy galériában megtekinthetőek a képek.